Første dag på hospitalet

Første uge på hospital overstået!

Onsdag d. 10/05

Dagen startede som sædvanligt med god morgenmad. Den bestod af nogle boller som vidst nok bliver kaldt for Boms, som er bolledej som er friturestegt, så lidt ligesom en donut. Jeg fik en med nutella(det var bare godt) og en med smør. Derudover var der også frugt og pølser.

Vi kørte til hospitalet lidt forsinket fordi Jensen deres yngste på ingen måde er et morgenmenneske 😉

Men af sted kom vi men vi nåede desværre ikke den daglige morgengudstjeneste.

Det første vi gjorde på hospitalet var skift af sårforbindinger som vi mere eller mindre gør hver morgen indtil omkring frokost.

Jeg undrede mig over at næsten ikke patienter har puder at ligge med og ligger derfor bare med hovedet på madrassen, hvilket ikke må være særlig behageligt.

Derudover lagde jeg mærke til at det ikke var alle sår forbindinger som blev skiftet hver dag men kun nogle af dem. Deriblandt forbindingen til topkateter. Men i dag fik jeg vist og undervist 2 af de mandlige sygeplejerske hvordan de bedre kan forbinde topkateter så de både holder bedre og holder flere bakterier ude og ikke behøves at blive skiftet hver dag. Det var rart at føle at man gør bare en lille forskel for det kan til tider være virkelig svært når man ved at tingene ville kunne gøres så meget bedre hvis de bare havde ressourcerne til det.

Da klokken blev 12 var det tid til frokost og Marija var blevet dårlig og gik derfor hjem. Til frokost fik jeg et æble, en tomat og flere Boms – nogle med nutella og banan og andre med pølse og ketchup – helt ligesom at få et pølsehorn – mums!

Efter frokost var det tid til at patienterne skulle have medicin. Jeg lagde mærke til i morges at en ældre mand klagede over smerter i halsen, men først nu klokken 14 var der rent faktisk nogen som gjorde noget ved det – der skulle ikke andet til at han fik noget mod halsbrand og så havde han det godt igen. Det er utroligt at noget som så simpelt ikke bliver taget hånd om før. Mange af dem som ligger med åbne benbrud får først smertestillende nu – hvis de overhovedet får noget.

Når der gives medicin er alle journaler i papirform og sygeplejerskerne roder rundt i dem. De ved ikke hvem der ligger hvor og hvad de skal have. Måske har det fået før men det er bare ikke skrevet ned, men måske er der også gået to dage siden de sidst fik medicin.

Senere på eftermiddagen kom en kvinde tilbage fra operation og hun rystede helt vildt som om hun frøs. Hun havde 3 tæpper og en masse lagner på og virkede varm. Sygeplejersken jeg fulgtes med målte kun temperaturen i armhulen, hvilket jo ikke er et særligt præcist sted.

Men efter hun havde ligget og rystet i en time, valgte han til sidst selv at ordinere noget smertestillende som efter 10 minutter virkede og hun rystede ikke mere og faldt i søvn. Det er utroligt der skal gå en hel time efter en operation og ikke én spurgte om hun havde smerter.

Da jeg havde fri kørte vi forbi markedet hvor vi købte kæmpe avokadoer til kun 1,5 krone stykket (se størrelse på billedet nederst) og de er bare lækre!

Vi kørte også fordi et lokalt bageri på vejen hjem og her havde de rugbrød!!! – hvor har jeg bare savnet det 😃

Vi kom hjem og skulle så til supermarked for at hente gas og jeg tænkte at jeg lige ville køre med og finde noget pålæg til mit rugbrød – hvilket er nemmere sagt end gjort. Jeg fandt dog til sidst noget oksepastrami, salami og ost – det endte dog med at koste mig næsten 100 kroner for kun disse 3 ting 😲

Hjemme fik jeg smagt rugbrødet og det var lige som i Danmark!

Til aftensmad fik vi ris, banan, avokado, linser, kødsauce og kålsalat. Det er utrolig lækker aftensmad vi får her og kan virkelig ikke klage. Det er både maiden og vores Mama Villa som laver maden, som de nemt står og kokkerere i flere timer til os.

Efter aftensmaden blev det til lidt film og jeg føler til tider at jeg er virkelig usocial men jeg er så brugt efter hospitalet at jeg bare ikke har lyst til andet.

Torsdag d. 11/05 2017

Morgenmaden bestod i dag af toastbrød(ristet) med smør, jam og en med nutella 😃 Derudover var der også banan, vandmelon og hårdkogte æg som havde fået lige præcis det de skulle!

Vi kørte til hospitalet i øsregnvejr men kom sikkert frem og i dag var der ikke morgengudstjeneste men i stedet var der undervisning i forskellige typer af smerter og hvordan de skal håndtere dem. Godt nok var det de sagde på swahili men powerpointen var på engelsk så det var ikke noget problem at følge med.

Det var meget spændende og var noget man kunne tage med videre.

Efter aftensmaden gik vi på kvinde gangen for at prøve noget nyt i dag. Vi startede igen dagen ud med sårskift men det var nogle lidt større sår i dag end dem vi havde set de andre dage. Der var blandt andet en kvinde som havde fået et sår på foden og som var diabetiker. Hendes sår var nu blevet så stort at det gik ind til knogle og tåen skulle måske amputeres nu. Det så virkelig smertefuldt ud og jeg tvivler på at det sår nogensinde heler op, med den måde de renser sår på.

En anden kvinder så har et lårbensfratktur, havde nu fået et endnu større sår og knoglen stikker mere ud end den gjorde for et par dage siden og er mere betændt. Hun var i stærke smerter men hun fik aldrig noget smertestillende mens jeg var på arbejde(8-16). Det undrede mig også at de hælder honning i deres sår for at bedre helingen. Med lidt simpelt hjælp fik Marija og jeg vist sygeplejersken og familien hvordan de kunne placere puder under og imellem kvindens ben for at hun kunne ligge bedre og aflaste benet – hun var utrolig taknemmelig for vores hjælp.

Det er virkelig også utroligt hvordan familie, læger, sygeplejerske og alle mulige andre mennesker vader ind og ud af stuerne som om det bare er lige meget. Det er virkelig en forskel fra Danmark.

Det er virkelig svært for mig ikke at gå i gang med at give folk sengebad og hjælpe med personlig hygiejne men det er ikke sygeplejerskens opgave hernede, det gør folks familiemedlemmer. Så hvis de ikke har nogle, får de ikke hjælp til personlig hygiejne og de får heller ikke noget at spise så.

Men sygeplejerskerne gør virkelig hvad de kan med de ressourcer de har og med den viden de har fået under uddannelse.

Til frokost regnede det helt vild men det var nu hyggeligt at sidde under halvtag og nyde sin rugbrødsmad, vandmelon og banan.

Efter frokost var der intet at lave på nogle af afdelingerne så vi fik lov til at komme med ind og se to operationer hvilket var utrolig spændende.

Da vi kom hjem efter arbejde på hospitalet fik jeg kigget lidt på den opgave vi skal lave på skolen men opgav hurtigt igen.

Jeg tror det er godt at komme af sted for mig for jeg kan mærke at jeg er kørt godt træt i bøger og lektier.

Til aftensmad fik vi speghetti, Ugali, kødsauce, gulerødder og spinat, vandmelon og avokado.

Efter maden lå jeg og læste lidt i en bog men var så udkørt at jeg faldt hurtigt i søvn.

Fredag d 12/05 2017

I dag var det sygeplejerskens dag.

Morgenen startede ud med Toast – en med smør og jam og en med nutella og banana 😃 dertil en omelet med gulerødder og så bananer og vandmelon.

Da vi kom på hospitalet nåede vi lige at komme med til morgengudstjeneste(neeeej hvor var vi heldige).

Vi startede dagen på hospitalet med at skulle gå runde og lige se til patienterne. Vi skulle have skiftet sengetøj hos dem som havde behov for det men igen var det ikke blevet helt tørt og derfor fik vi lagt halv vådt sengetøj på sengene.

Da vi kom en kvinde som havde haft en blødning efter en abort for 3 dage siden bad vi hende om at kravle over på en lille bænk imens vi skiftede hendes lagen. Kort efter hun havde sat sig ned tiltede hun lige så stille bagover og ind over en anden patients seng. Hun fik store kramper og kun tydeligvis ikke trække vejret. Marija løb efter en læge mens jeg og den anden sygeplejerske blev hos hende. Vi fik hende hevet over i sengen igen imens hun kastede op. Heldigvis gjorde det at hun kunne trække vejret igen. Da jeg ser ned af mig selv og ned på gulvet kan jeg bare så blod over alt og det viser sig at den blødning kvinden havde, ikke var under kontrol og hun blødte stadigvæk – denne gang var det så kommet ud på mit tøj, arme, sko, handsker og en masse på gulvet. Et øjeblik gik jeg lidt i panik men fik vidst mumlet et par ord til Marija om at jeg lige gik ud for at vaske mig. Det hele var lidt kommet som et chok for mig og var lidt overvældende så jeg måtte lige sidde lidt inden vi gik videre rundt for at skulle skifte sårforbindinger. Men jeg fik vasket sko og skiftet bukser da jeg ikke var meget for at skulle gå rundt med bukser med blod på.

Vi fik snakket med en fra hospitalet som fortalte os at kvinden med blødningen højst sandsynligt ikke overlever fordi hun har haft en blødning i 3 dage.

Vi skulle også skifte sårforbinding hos en patient med diabetisk fodsår og som på få dage er blevet meget værre – man kan se ændringer fra dag til dag og jeg er sikker på at hun ender med at få amputeret et eller andet. Man har tilbudt hende at amputere hendes fod men det vil hun ikke også selvom de med 99% sikkerhed ikke kan få såret til at hele.

Det var blevet tid til pause og endelig lidt frokost som igen i dag stod på rugbrød – Jaaaa!

Efterfølgende gik dagen egentlig okay undtagen da vi skulle hjem fra hospitalet da vi kom til at gå midt i en fejring af sygeplejerskens dag i kirken – vi blev vidst ikke så populære men vi må bare sige pyt og så undskylde på mandag.

På vejen hjem skulle vi lige forbi supermarkedet og det lokale marked hvor vi fik mangoer til 3 kroner stykket.

Det er utroligt hvor billigt frugt og grøntsager er her – det ville jeg ønske at vi kunne tage med hjem til Danmark!

En ting jeg har undret mig over er at der ingen steder ses børn som sidder i børnesæder i bilen, de sidder bare på forsædet og ofte uden sele!

Efter markedet og lidt afslapning fik vi vasket vores tøj og åh hvor vi savner vores vaskemaskiner hjemme i Danmark.

Til aftensmad fik vi ris med oksekød, noget kød med sauce, kålsalat, noget varmt blanding med bl.a. bananer i, avokado, bananer og vandmelon.

Efter aftensmad fik jeg læst lidt i min bog og hygget med at snakke med dem hjemme fra Danmark og efterfølgende lidt med Marija.

Lørdag d. 13/05

I dag var weekend og hold nu op det var tiltrængt. Vi sov længe, eller længe og længe ved jeg nu ikke helt om det var men vi sov til klokken var 8.

Så et hurtigt bad og ellers lidt morgenmad sammen med resten af familien. Morgenmaden bestod af det samme som den plejer: æg, toast, frugt, the, jam, peanutbutter, smør, nutaller og i dag også søde kartofler.

Efter morgenmaden var det tid til hurtigt at få pakket vores tasker og ellers afsted mod stedet hvor vi skulle mødes med Tanya fra hospitalet, som ville tage os med til Moshi.

Moshi var en af tingene vi gerne ville se mens vi var her, så det var fedt at hun ville tage os med og vise os byen. Vi kom med en bus, betalte lige knap 8 kroner for en to timers bustur. Normalt er busserne propfyldte og nogle bliver nødt til at stå op men heldigvis ikke i dag og vi fik os et godt sæde nede bagerst.

Men vi kom frem til Moshi og byen er lidt som Arusha, men bare noget renere. Vi blev tilbudt fra alle sider at vi kunne komme med en bus til alle mulige retninger men så snart man kom ud af busstationen er det ikke noget problem. De hilser på en når man går fordi men ellers lader de egentlig en være meget i fred.

Vi gik forbi et sted hvor de laver ting ud af læder og faldt i snak med ejeren som faktisk havde været i Danmark tilbage i 1960’erne og faktisk havde han et gammelt billedblad hvor der var billeder af ham og hans kone fra dengang de besøgte Danmark. Det var lidt sjovt at se noget dansk så langt væk hjemmefra.

Vi gik videre i byen og jeg så et sted hvor de solgte løse bukser, som jeg elsker at gå, så jeg måtte lige forbi og kigge og jeg endte også med at købe 3 par bukser og en lang kjole for under 200 kroner.

Efter gik vi over på en lille cafe som Tanya kendte, hvor de havde god kaffe. Jeg fik en kyllingsandwich med avokado i en bagel og med pommes fritter og en fanta passion(jeg ved ikke hvordan jeg kommer til at kunne leve uden dem i Danmark 😲). Det var en utrolig lækker frokost for under 50 kroner.

Efterfølgende gik vi lidt rundt i byen og tog ud for at snakke med et safari selskab for at høre priser på en safaritur her sidst på måneden – efter det tog vi over på det Bed&Breakfast som Tanya havde booket os ind på – utrolig lækkert sted til billige penge(140 kroner for en overnatning inklusiv morgenmad).

Så lige et hurtigt bad for vejret havde været virkelig varmt i dag så vi var alle blevet godt svedige. Badet var lidt tricky da vi fik små stød hver gang vi skulle ændre på temperaturen.

Vi tog en taxa ind til en lille restaurant kaldet Mimosa hvor Tanya havde nogle studerende vi skulle spise sammen med. Igen lækker mad til under 70 kroner. Jeg fik karry kylling med kartoffelmos og hjemmelavet salsa og igen en fanta passion. Marija og jeg ville prøve to forskellige desserter – den ene var mango, banan og vanilje og chokolade is og den var rigtig lækker, den anden var noget indbagt og friturestegt noget kaldet Fritters og så med flormelis over de var ikke ligefrem en  succes for nogle af os.

Hjem på B&B’et som hedder ”more than a drop” hvor ejeren var dukket op og så fik vi lige en lille snak med hende og hun var utrolig flink dame fra Schweiz som oplærer piger fra Tanzania til at de kan arbejde i hotel/tjenerbranchen.

Så i seng efter en lang dag og masse myggestik for mit vedkommende.

Søndag d. 14/05

Egentlig kunne vi sove længe i dag for morgenmaden på B&B var fra 7-10 så vi havde god tid men alarmen fra i går havde jeg glemt at slå fra så klokken 07:30 ringede vækkeuret – ups.

Men da man så kom ud til en mega lækker morgenmad gjorde det knap så meget.

Der var toast, æg, frisk frugt, hjemmelavet marmelade, peanutbutter og en slags sund nutella lavet på avokado, der var friskpresset juice, mælk, kaffe, the, smør, osv. Der manglede virkelig ikke noget. Så vi blev godt mætte og var klar til at komme hjem igen. Efter morgenmaden kom Kilimanjaro frem i baggrunden og det var virkelig et flot syn.

Vi besluttede os for at stå af bussen omkring hvor vi bor og så hente vores badetøj, for så at tage en DalaDala ud til et hotel som hedder Rivertrees Country Inn som har en pool man gerne må låne hvis man bare lige køber noget at drikke.

Tanya var også med og vi fik alle svømmet lidt selvom vandet var koldt – men det var utrolig dejligt med lidt luksus. Rundt omkring poolen var der mange aber i træerne. Vi mødte også to andre piger fra Danmark som vi har rejst med så det var lidt hyggeligt lige at se dem også. Vi besluttede os for at spise sen frokost sammen med Tanya og hendes veninde, for Tanya havde forhørt sig ved Mama Villa og vi skulle til aften have pork og chips. Porken plejer altid at være MEGA tør så vi besluttede os for at så kunne bare nøjes med at tage lidt til aften kun.

Vi fik begge en lækker pizza og lidt koldt og drikke og valgte at gå hjem for at få lidt frisk luft – det var dejlig varmt med en brise så det var til at holde ud.

Det virker til at regnsæsonen er ved at være slut, hvilket er virkeligt lækker.

I aften kommer der en og snakker med os omkring safari og ellers skal vi bare slappe af resten af dagen.

Jeg håber at i alle har det godt hjemme i Danmark og at vejret er til at holde ud.

Knus fra Tanzania.

Ps. beklager at billederne er et stort rod!

 

18493123_10210901656032052_1950379147_o 18493260_10210902301368185_756412522_o 18519287_10210902305128279_693443943_o 18518934_10210902303408236_620671203_o 18472698_10210902302168205_1813509579_o 18516452_10210902302328209_896715031_o 18516745_10210902301448187_2016060612_o 18552976_10210902298128104_246811595_o 18472361_10210902296208056_260671709_o 18516516_10210902293968000_2009411108_o 18519176_10210902284487763_1743567007_o 18493589_10210902282287708_303347536_o 18492139_10210902278447612_1504696951_n 18493277_10210902277887598_1173141015_o 18516849_10210902274887523_1518438284_o 18493441_10210902275327534_1290947789_o 18516573_10210902277167580_1030811408_o 18516536_10210901659432137_313698585_o 18493208_10210901658632117_1327133403_o 18472370_10210901658752120_194135258_o 18516842_10210901657792096_953068413_o 18472706_10210901657032077_1362360957_o 18472542_10210901655912049_1791356158_o 18518954_10210901655552040_2131224519_o

18493599_10210902329448887_1839454827_o 18493218_10210902283327734_741765869_o 18516769_10210902321528689_1584236880_o 18518983_10210902321008676_1378886426_o 18472583_10210902323648742_315261958_o 18493383_10210902327888848_1787273972_o 18516549_10210902323328734_2026844816_o 18472626_10210902322368710_1728929132_o 18516549_10210902323448737_1721396592_o 18493259_10210902321488688_1825910901_o 18493029_10210902322408711_1187200958_o 18493469_10210902307688343_387105750_o 18493634_10210902306088303_1629109824_o 18493494_10210902296128054_600217966_o 18519326_10210902290167905_2047507500_o 18519183_10210902292847972_1301939961_o 18472440_10210902283727744_1804380602_o 18472370_10210901658752120_194135258_o

1

  • Belinda

    Åhr du får dig virkelig en på opleveren.
    Godt st høre at du har det godt. Håber virkelig ikke du skal indlægges mens du er der for det lyder ikke heeeelt sundt 🙈😊

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Første dag på hospitalet